Kyzylorda-news.kz. Әйелдер үшін ас үй бөлмесі – ең көп уақыт өткізетін мекен. Жақындарымызға дәмді тағам жасау үшін және уақытты тиімді пайдалану үшін ас үй құпияларын біліп алу артықтық етпейді.

1. Сарымсақты жылдам тазарту

Сарымсақты, әсіресе, оның ұсақ түрлерін тазарту – жағымсыз процесс. Себебі сарымсақтың қабығы оның өзіне де, қолға да шырыштанып жабыса береді. Сарымсақтарды тез тазарту үшін оларды әйнек құтыға салыңыз да, оны қақпақпен немесе алақаныңызбен жабыңыз. Содан соң оны қатты шайқаңыз. Бұл әдіс арқылы сарымсақ қабықтарының көп бөлігінен бірнеше минут ішінде арылуға болады.

2. Сорпаны тасытпау

Бұл әр ас үй ханшайымына міндетті түрде керек болатын пайдалы кеңес. Әдетте, сорпа бір қайнап кеткенше оны үнемі бақылап, айналасында жүреміз. Аз уақытқа ас үйден шығып кетсеңіз болғаны, сорпа, ботқа немесе сүт бірден қайнап, тасып кетеді. Мұндай жағдай орын алмас үшін кәстрөлдің қақпағын жаппай, оның үстіне ағаш қасықты көлденеңінен қойып қойыңыз.

3. Сорпаның тұзын азайту

Сорпаны немесе борщты байқамай қатты тұздап жіберсеңіз, уайымдамаңыз, бұл жағдайдан шығудың жолы бар. Кішкене дәке бөлігін алыңыз да оған кез келген жарманы салыңыз. Дәкені буып, тұзы көп тамағы бар кәстрөлге салыңыз. Арасында сорпаның тұзға дәмін көріп тұрыңыз. Соңынан жармасы бар дәкені алып тастайсыз. Жарма артық тұзды өзіне сіңіріп алатын қасиетке ие.

4. Тамақты дәмді етіп қуыру

Етті немесе көкөністерді қуыру кезінде ол дәмді әрі шырынды болып шығуы үшін оған ең басында 1 шай қасық қант салып жіберу жеткілікті. Ол көкөністердің дәмін одан әрі күшейтеді.

5. Аппақ күріш пісіру

Суға күрішті қайнатқан кезде ол аппақ болып шыққанын қаласаңыз, оны дайындау кезінде оған бірнеше тамшы сірке суын құйыңыз.

6. Мөлдір мұз қатыру

Мұз текшелері таза әрі мөлдір көрінуі үшін оны қатырар алдында тек қайнаған су қолданыңыз. Суды бірнеше рет қайтара қайнатуға да болады.

7. Лимон суын жылдам сығу

Лимоннның немесе басқа да цитрусты жемістің суын шығару оңай болуы үшін оны алдымен үстелдің үстімен алақанмен қатты басып айналдырып алыңыз.

8. Зімбір тамырын тазарту

Зімбір тамырын пышақпен тазарту қиындық тудырса, оны қасықпен тазартыңыз. Ол үшін оны қасықпен қырып шығасыз.

9. Балмұздақтың жұмсақ күйін сақтау

Балмұздақты мұздатқышта сақтаған кезде ол тастай болып қатып қалады. Оның кішкене бөлігін кесіп алу үшін бүтін балмұздақты мұздатқыштан біраз уақытқа шығарып қою керек болады. Балмұздақ мұздартқышта да табиғи жұмсақ күйінде тұруы үшін оны полиэтилен пакетке салып сақтаңыз. Сондай-ақ бұлай ол дәмдік қасиетін де жақсы сақтайды.

10. Жұмыртқаны кесу

Жұмыртқаны оның сарысының бүтіндігін сақтап, әдемі етіп кесу үшін пышақ жүзін суық суға сулап алыңыз.

11. Брокколидің қанық түсін сақтау

Әдетте, брокколиді суға қайнатқан кезде оның әдемі түсі жоғалып, аздап ағарып кетеді. Оның қанық жасыл түсін сақтау үшін брокколиді суға қайнатқан соң салқын суға бір шайып алыңыз.

12. Нанды үгітпей турау

Үгілмелі нанды еш қиындықсыз турау үшін пышақ жүзін жылы суға сулап алыңыз. Сол кезде нан тілімдері тегіс әрі бүтін болады.

13. Шоколад глазурьді жылтырату

Торттағы глазурьге ыстық суға малынған силиконды қалақша арқылы тегіс жылтыр түр беруге болады.

14. Тұздың орнына лимон суын қолдану

Тамаққа қосатын тұз мөлшерін азайтқыңыз келсе, лимон суын қолданыңыз. Мысалы, көкөністі салаттарға тұздың орнына бірнеше тамшы лимон суын тамызыңыз. Оған қоса, лимон суы тамақ дәмін күшейтеді.

15. Бұқтырылған көкөністерді шырынды ету

Бұқтырылған көкөністер шырынды болып шығу үшін оларды бұқтырмас бұрын бірнеше минут суға қайнатып алған жөн.

16. Кілегей майын жұмсарту

Егер кенеттен жұмсақ кілегей майы керек болып, бірақ қол астында жаңа мұздатқыштан шыққан май ғана болса, оны жұмсартудың бір әдісін ұсынамыз: әйнек кесе немесе бокалды ыстық емес, жылы судың астында біраз ұстаңыз, содан соң онымен май бөлігін жауып қойыңыз.

17. Дәмдеуіштердің хош иісін күшейту

Кепкен дәмдеуіштердің хош иісін арттыру үшін оларды тамақ пісірердің алдында жылы табаға бірнеше секундқа қыздырып алу керек.

18. Черри қызанағын кесу

Бірден бірнеше черри қызанағын кесу керек болса, диаметрлері бірдей екі пластик қақпақ немесе бірдей екі тәрелке алыңыз. Оның біреуіне черри қызанақтарын қойып, бетін келесі ыдыспен жабыңыз. Ыдыстың үстінен қолыңызбен ұстап тұрып, ұзын өткір пышақпен жүріп өтіңіз.

19. Печеньенің жұмсақтығын сақтау

Егер печеньенің жұмсақтығын ұзағырақ сақтағыңыз келсе, оны алма бөліктерімен бірге ұстаңыз. Ыңғайлы болу үшін печеньені контейнерге салып, оның қасына алманың шағын бөлігін салып қоюға болады.

20. Жұмыртқа қабығын алу

Омлет дайындағанда немесе жұмыртқа қуырғанда оның қабығының кішкентай бөлігі табаға түсіп кетсе, оны алу үшін саусағыңызды сулаңыз. Сол кезде жұмыртқаның қабығы су қолға өзі жабысады.

Massaget.kz

Тағы да оқыңыз: