Kyzylorda-news.kz. ҚМДБ төрағасының орынбасары, наиб мүфти Ершат Оңғар құрбандық шалатын қасапшы мен қасапханаға қандай талаптар қойылатынын түсіндірді, деп хабарлайды ҚазАқпарат.

«Қасапханаға міндетті түрде бетперде тағып кіріп, антисептик заттарын барынша пайдалану керек. Арақашықтықты қатаң сақтау, бір-бірімен қол алыспау, дене қызуы 37 градустан жоғары, тұмау және басқа да ауру белгілері бар адамдарға келмеу және жасы 65-тен асқан қариялардың, әйелдер мен балалардың құрбан малын шалатын орындарға бармауы сұралады», – деді Ершат Оңғар Орталық коммуникациялар қызметінде өткен баспасөз мәслихатында.

Спикердің айтуынша, қасапшы мұсылман болуы керек, кәмелетке толған, физикалық және психикалық тұрғыда сау, мал союды жақсы меңгерген болуы қажет.

«Сойылатын жерге малды қинамай апару керек. Пышақты мал алдында қайрауға, өтпес пышақпен союға, бір малдың көзінше басқа бір малды бауыздауға болмайды. Малды құбылаға қаратып, сол жағымен жатқызып, екі алдыңғы аяғы мен бір артқы аяғын қоса байлау керек. Бірден өңештің екі күретамырын кесіп, жаны шыққанын күту керек. Жаны шықпай тұрып, терісін алмаңыздар. Сойылған малдың терісі мен ішек-қарнын аяқасты етпей, барынша қолдануы шарт», – деп түсіндірді наиб мүфти.

Қасапханаға келетін адамдардың дене қызуын өлшенеді, антисептик пен маска қойылады.

«Қасапханаға толымдығын 30 пайыздан асырмай, кемінде 1 метр ара қашықтықты білдіретін сызықтар сызу қажет. Ақпарат тақтасын жасау немесе қабырғаға қажетті мәліметті ілу, қауіпсіздік ережелерімен танысу және мал сойылатын жерлердің таза болуы да талап етіледі», – дейді Ершат Оңғар.

Тағы да оқыңыз: